Tarihçe

nubag3.jpgAkdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı bir birim olarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 7. maddesinin (d) bendinin 2. paragrafı uyarınca kurulan Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaç ve görevleri, 31 Mayıs 2013 günü 28663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Merkez Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amacı; 20 nci yüzyıl son çeyreğinin ve 21 inci yüzyılın en önemli bilim ve teknoloji alanlarından birisi olan nükleer teknolojiler ve radyasyon uygulamalarının sunduğu olanaklardan yararlanarak doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımına yönelik ekonomik ve stratejik planlamaların yapılmasına katkıda bulunmaktır.
Nükleer bilim, çekirdek ve temel parçacıklar düzeyinde çalışılan, teknolojik ve bilimsel çalışmalar içerisinde önemli bir alanı oluşturmaktadır. Temel amacı çekirdek etkileşimlerini incelemek ve çekirdeğin yapısal özelliklerini anlayıp sınıflandırmaktır. Bu alanda yapılan deneysel ve teoriksel çalışmalar güç olmasına karşılık elde edilen sonuçlar özellikle teknoloji ve enerji ihtiyacını karşılamada büyük paya sahiptir. Ayrıca tıpta hem teşhis hem tedavi amaçlı kullanımı, kalite kontrol ve hasar tespitinde yapısal kusurların bulunmasını sağlayan tahribatsız muayene, temel bilimlerde iz elementi analizi ve radyografi kullanım alanlarından sadece birkaçıdır.
Modern fiziğin gelişmesinden bu yana dünyadaki nükleer çalışmaları takiben, Türkiye’de bu alandaki çalışmalara önem verip ilk adım olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu kontrolünde araştırma amaçlı bir reaktör kurulmuştur. Bununla birlikte günümüzde birçok devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili birimleri nükleer fizik ile ilgili deneysel çalışmalara hız vermiştir.
Araştırma kısmında dikkatimizi nükleer reaksiyon tesir kesiti hesaplamaları, medikal anlamda MCNPX ile Monte Carlo uygulamalarına ve genel olarak yüksek lisans ve doktora programı öğrencileri için nükleer kod ve simülasyon eğitimlerine vermiş durumdayız. Ayrıca CERN ile işbirliği yaparak bu konudaki çalışmalarımıza da hız vermiş durumdayız. Bu konudaki çabamız hala sürmekte ve araştırmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz.

Misyonumuz
Nükleer Bilimin çeşitli alanlarındaki gelişmeleri ve yenilikleri izleyerek nitelikli insan gücünü çeşitli kurs, seminer, çalıştay ve konferanslar ile arttırarak, evrensel bilim ve toplum yararına araştırmalar yapmak.
Vizyonumuz
Türkiye’de Nükleer bilimler ve uygulamaları alanında hem araştırma yapan hem de eğitim-öğretim veren kuruluşlar arasında lider olmak, ülke kurumlarına katkı sağlayacak çeşitli laboratuvarlar ve yurtdışındaki benzer kuruluşlar ile yarışabilecek seviyeye gelmek.

Eklenme tarihi :4.10.2022 15:15:24
Son güncelleme : 31.07.2023 12:25:00